Митрополит Иларион Алфеев: Съжаляваме за печалното решение на Еладската Църква

Председателят на Отдела за външни църковни отношения към Московската Патриаршия (протестантски холандски модел на администриране в Църквата от XVII век в Московската Патриаршия – Бел. прев.) Високопреосвещеният Волоколамски Митрополит г-н Иларион Алфеев изрази своето съжаление за официалното признаване на автокефалията на Църквата на Украйна от Еладската Църква. (виж тук; и тук)

«Съжаляваме, че Еладската Църква е взела такова решение, но с това разбираме, че Еладската Църква не е независима (Да, зависима е от Свещените Канони, но от московска гледна точка това не е добре, защото не е зависима от руските империалистически светски интереси. Слава Богу за това – Бел. прев.)», заяви Митрополит Иларион към журналистите.

Руският Йерарх добави, че «няма пълна автокефалия в Гърция, защото половината от Йерарсите са на Вселенската Патриаршия, така че няма никаква външна политика, винаги следват позицията на Патриаршията (Вселенската Патриаршия – Бел.прев.)»

Накрая Митрополит Иларион, изрази надежда, че «никоя друга поместна Църква няма да последва „печалния“ пример на Еладската Църква».

Източник: ΡΟΜΦΑΙΑ

Публикуваме достойния коментар на архим. Романос Анастасиадис, клирик на Вселенската Патриаршия от Крит във връзка с интервюто на Иларион Алфеев.

«Печалният маестро има дързостта да говори за … външна политика в рамките на Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква!!!
Официално обявяване на ереста на московския етнофилетизъм и протестантизъм. Това е необходимото, което го обвинява и го наклепва. Послушанието и уважението към прерогативите на Първия ги смята като печално събитие този, който е  гласът на московската (москалската) апостасия!!!
Срам, Москали (Московчани)!!!»

Коментар: Доксология БГ

Това интервю на маестро Иларион Алфеев не ни учудва. Но от Доксология БГ бихме посъветвали г-н Иларион Алфеев да завърши православно богословие в Гърция, за да разбере все пак каква е и православната еклисиология, защото той ни дава пример в изказванията си, как биха постъпили еретиците-протестанти и комунистите-безбожници в такава църковна ситуация. Но и така от него в последната една година не чухме нито една дума от еклисиологията на Православната Църква.

Владико,  нека Ви улесним все пак:

Първо, понятие пълна и непълна автокефалия няма. Има автокефалия, предоставена с решение на Вселенски Събор по акрѝвия – Римска Патриаршия (отпаднала от Църквата през 1054г.), Вселенска Патриаршия, Александрийска Патриаршия, Антиохийска Патриаршия, Йерусалимска Патриаршия и Кипърска Архиепископия, както и автокефалия, предоставена от Вселенския Патриарх по икономѝя – Московска Патриаршия (предоставена с побой, заплахи над Вселеския Патриарх Йеремия, който близо две години е бил държан в Москва), Еладска Църква, Църква на Сърбия, Църква на Румъния, Църква на Полша, Църква на Албания, Църква на България, Църква на Грузия, Църква на чешките земи и Словакия, Църква на Украйна, използвайки точно наименованията в Томосите на новите поместни Църкви!

Второ, понятието външна политика на поместна Църква е протестантско виждане, тъй като протестантите са раздробени и независими един от друг, макар да не са в Църквата. Докато поместните Църкви са автокефални, но не и независими една от друга. Те са взаимно зависими една от друга, защото са едно в ЕДНАТА Православна Църква. Понятието автокефалия не означава независимост, а самоглавие, т.е. всеки Предстоятел на поместната Църква е неин ГЛАВА, а Глава на тези Предстоятели е Вселенският Патриарх (това не е източен папизъм), а ГЛАВА на Православната Църква е Господ Иисус Христос. Епископът (митрополитът) в своята епархия е Глава на своя клир, от друга страна, негова Глава е Предстоятелят (Патриарх, Архиепископ, Митрополит в зависимост от управлението) на поместната Църква, към която принадлежи. А Глава на тези Предстоятели е Вселенският Патриарх, по този начин се изразява плиромата (пълнотата) на Църквата. Това е записано в Томосите, издадени от Вселенския Патриарх. Условията и изискванията в Томоса не са празни приказки и прости пожелания, това са conditiosinequanon, т.е. условия без които не може да бъде издаден един Томос, които условия всяка една поместна Църква е ДЛЪЖНА да спазва. Руската Църква постоянно нарушава тези условия. При прилагане на принципа на акрѝвия от Вселенския Патриарх, изходът за Московската Патриаршия няма да бъде благоприятен.

Трето, напротив г-н Иларион Алфеев всички поместни Църкви ще изпълнят своите канонични задължения и ще признаят новата поместна Църква на Украйна, като накрая ще останете сами. Дори в момента сте в изолация. Навсякъде Ви се затварят вратите, г-н Алфеев. За това пожелахте среща с Архиепископа на Америка г-н Елпидофор уж, че сте поканени и двамата на обяд от Митрополит Йосиф от Антиохийската Патриаршия. По наша информация на Доксология БГ не сте останали очарован от срещата. Тръгнал сте си като попарен котарак, дори и Майк Помпео отказа да се срещне с Вас (виж тук; и тук). Има само един начин да излезете от това положение – покаяние, смирение и да отидете Вие и Вашият Патриарх лично да се извините на Вселенския Патриарх и да му поискате прошка; другото, което трябва да направите е да спазвате условията в собствения си Томос и Свещените Канони.

Г-н Алфеев ще Ви цитираме един коментар, който харесахме наскоро: «Христос е любов! Ако някой заплашва, то той живее светски и показва, че за него Светото Писание е само един роман с пожелателен характер, а не САМИЯТ БОГ СЛОВО!» Това е характерно за протестантите и сектантите. За тях Светото Писание е свещена книга,  а за нас православните е САМИЯТ БОГ СЛОВО!

Ваше Високопреосвещенство Митрополите на Волоколамск г-н Иларионе (Алфеев), еклисиологията и вижданията Ви са протестантски и светски, липсва Божия Дух в тях.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal