Митрополит Ананий Джапаридзе: Ние винаги ще подкрепяме автокефалията на Украйна„Ние винаги ще подкрепяме автокефалията на Украйна“, каза Маглисският и Терицкаройският Митрополит Ананий от Грузинската Патриаршия във връзка с признаването от Свещения Синод на Йерархията на Еладската Църква на автокефалията на Православната Църква на Украйна.
Според митрополита придобиването на автокефалия е процес, който може да продължи и десетилетия.

«Според Диптисите първо трябва да признаят Александрия, Антиохия и т.н., т.е. Древните Патриаршии и чак тогава ще дойде редът на Грузинската Църква. Ние винаги сме подкрепяли украинската автокефалия и независимост. Всеки народ, държава има право на автокефалия. Това време дойде. Това е процес, който продължава. Това не са ден-два. Отнеха ни 100 години, за да възстановим грузинската автокефалия, която Русия ни отне, и още 50 години Русия да я признае, а после и Вселенската Патриаршия (с издаването на Томоса –Бел.прев.) Може да се каже, че ни бяха нужни два века, за да възстановим автокефалията, можете ли това да си го представите? Това е процес, който може да продължи не една или две години, а десетилетия. Важното е, че украинският народ е поискал това», каза Митрополитът.

Светият Синод на Еладската Църква призна автокефалията на Православната Църква на Украйна на 12 октомври 2019 (виж тук Доксология БГ)

Източник: ACCENT NEWS (GEO), CERKVARIUMDONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal