Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Гърция » «Кой е Московският Патриарх?» Нажежени разговори в Йерархията за Украйна

«Кой е Московският Патриарх?» Нажежени разговори в Йерархията за УкрайнаВ „бумеранг“ бяха превърнати нетърпимия натиск и заплахи от висшите чиновници на Руската Църква към Йерарсите на Еладската Църква (Гърция), както е видно от днешното решение на Йерархията, която приключи около обяд на 12 октомври.

Над 35 митрополити οτ 81 взеха думата и се изказаха по време на заседанието на  Йерархията на Еладската Църква, изразявайки остър протест от нетърпимите натиск и заплахи, отправяни от страна висшите чиновници в Руската Църква върху тях лично и върху Гръцката църква като цяло.

Така този «бумеранг» от руски натиск и заплахи консолидира гръцките митрополити и улесни приемането на решението за признаване Правото на Вселенския Патриарх да предостави автокефалия  на Православна църква на Украйна, което автоматични означава, че тя е призната, тъй като никоя друга Църква не може да оспорва решението за издаване на Томос за автокефалия (виж тук подробно обясненията на пресконференцията от говорителя на Свещения Синод на Йерархията, Митрополит Йеротей Влахос)

Според Ορθοδοξία INFO  по време на Йерархията митрополитите са описали натиска, оказван им от руски високопоставени църковни чиновници. Според митрополита на Лангада «заплахите на руснаците, че ще направят „едно или друго“, потвърждават, че панславизмът, започнал при Сталин (панславизмът е движение от края на 18 век, което цели политическо и религиозно надмощие на Русия и РПЦ над всички останалите славяноезични народи, а не славянски, тъй дори самите руснаци не са славяни – Бел. прев.), продължава с други средства днес». Митрополитът на Перистери е споменал за «лукави мотиви» на Руската Църква.

Митрополитът на Патра Хрисостом описал тягостната атмосфера на заплахи, създадена от Москва и разказал за разговора си с руски архиерей, който го посетил, за да обвини Вселенския патриарх в «игуменизъм». «Ако бяхте дошли на събора в Крит, нищо от всичко това нямаше да се случи», е заявил на руския архиерей митрополитът на Патра. «Днес имаме възможността да развържем ръцете на другите патриаршии», заявил той, като се обърнал към Атинския Αрхиепископ Йероним с думите: «ние нямаше да стигнем дотук, Ваше Блаженство, ако бяхте започнали веднага да поменавате Епифаний» (Прав е, защото прекаленото чакане дава възможност на руснаците да заплашват, изнудват и вършат задкулисните си игри – Бел. прев.).

«КОЙ Е МОСКОВСКИЯТ ПАТРИАРХ В КРАЙНА СМЕТКА?»

Митрополитът на Коринт Дионисий разказал за своето скорошно посещение в Йерусалим и натиска, който Московската Патриаришя оказва върху Йерусалимската Църква: «В крайна сметка кой е Московският Πатриарх?! Да не би да е Вселенски Πатриарх? Не е възможно да говорят за каноничност тези, които нарушават всички канони, и да говорят за подкупване тези, които строят храмове по целия свят с руски пари». Митрополитът на Марония (и Комотини) призовал митрополитите да не се страхуват: «Не се страхуваме от нищо. Ние сме смел епископат и не бива да се страхуваме от нищо и от никого». Митрополитът на Верия (Пантелеймон) обяснил, че пред митрополитите от Северна Гърция не стоял въпросът за признаване на Украинската Църква, щом като те поменават Вселенския Патриарх. «Ние в Северна Гърция сме едно с Патриаршията», заявил той. На същото мнение е бил и Митрополитът на Драма, според когото «ние в Новите земи (така се наричат епархиите в Северна Гърция и Северните Егейски острови, присъединени само административно от Вселенската Патриаршия с Акта от 1928г., който е част от Гръцката Конституция и Устава на Еладската Църква – Бел. прев.) de facto сме признали Украинската Църква».

ИГРАЯТ СИ С ЕВХАРИСТИЙНОТО ОБЩЕНИЕ

Според Митрополита на Месиния Хрисостом колкото повече Гръцката Църква отлага признаването на Епифаний (правилно канонично изказване – признаване на Предстоятеля на ПЦУ Киевския Митрополит Епифаний, а не самата Украинска Църква като автокефална, защото това вече е факт, благодарение на предоставения Томос от Вселенския Патриарх – Бел. прев.), толкова повече се усложнява църковната ситуация в Украйна. Според митрополита на Идра Ефрем (о. Хидра), ако Еладската Йерархия не подкрепи новата църква, «ще извършим най-голямото престъпление». Митрополитът на Йоаннина Максим казал, че «не е възможно да отстъпим пред заплахите на Волоколамския Μитрополит».

Гръцките Μитрополити били особено възмутени от обвиненията в подкупване на Вселенския Πатриарх, както и от решението на Московска Πатриаршия да прекъсне евхаристийноτο общение с Фенер.

Според Μитрополита на Гуменисса Димитрий прекъсването на общението е «непростимо престъпление», а Μитрополитът на Серес Теолог заявил, че «божественото причастие не може да се използва като дипломатическо оръжие». Навпактският Митрополит Йеротей Влахос подчертал, че руснаците и Московската Църква в продължение на години подкопават Вселенската Патриаршия нещо, което Еладската Църква не може да игнорира. «Тя е отменила синодалната система на управление, имаме един игуменизъм».

В резултат Синодът на Йерархията реши да приеме без гласуване решението на Временния Свещен Синод за признаването на ПЦУ, което е право на Архиепископа на Атина Йероним да придвижи сам този въпрос

Поименно гласуване на решението е предложил Митрополитът на Кесариани, но то не е било прието. От изказалите се митрополити четирима са поискали да бъде записано тяхното възражение срещу приемането на решение в момента, а не че са против, което уточни Митрополит Йеротей Влахос на дадената пресконференция следобед, за да няма спекулации и манипулативни новини от Москва. Това са митрополитите на Каристия, на Китира и на Месогея. Същото са пожелали и Митрополитите на Етолия и Дриинуполи, макар да не са участвали в дискусията. Дистанционно е депозирал писменото си желание сега да не се взема решение митрополитът на Керкира, за да се избегне противопоставянето вътре в Еладската Църква. В официално прочитане имената на 5-6 митрополита, които са искали отлагане на решението не се вижда името на Пирейския Митрополит Серафим, който по време на дискусията променил мнението си и е застанал до мнението на абсолютното мнозинство Митрополити, че сега Архиепископът трябва да добави Киевския Митрополит Епифаний в Диптисите. Няма противници на решението на Архиепископа, както подчерта Митрополит Йеротей Влахос, специално за руснаците, които ще изманипулират всичко около решението.

Според Месогейския Митрополит Николай «рискът е голям», а издаването на Томоса не е довело до църковно единство на украинците, както според повечето източници това са му споделили руските архиереи, а той нямал лични впечатления от Украйна. Това е важно да се уточни, за да няма спекулации. Той счита, че Еладската Църква трябва да изчака новата Православна Църква на Украйна «да узрее». Митрополитът на Кесариани Даниил изразил опасенията си от възраждане с руска подкрепа на старокалендарния разкол в Гръцката църква, заявявайки: «Страхувам се да не посеем ново разделение». Това са неговите опасения, посяни от руснаците, които него с това са го заплашвали.

В крайна сметка няма нито един Архиерей, който да е против решението на Архиепископа, видно от това, че Йерархията признава неговото право да придвижи общението с ПЦУ по-нататък, както и той направи. Това изрично го подчерта Митрополит Йеротей Влахос на дадената от него пресконференция. Няма архиереи, които да са против, но има 5-6, които поискаха да се отложи за по-нататък този процес, който не беше прието.
Йерархията се състои от 81 Митрополити и един Архиепископ. В края на седмицата се очаква съслужение в Сοлун в храма на «Света Богородица Ахиропииса»

Източник: Ορθοδοξία INFO 

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal