Начало » Новини » Мнения » Киевски Митрополит Епифаний: Руснаците колкото и да се опитват да създадат разкол в Църквата, няма да успеят

Киевски Митрополит Епифаний: Руснаците колкото и да се опитват да създадат разкол в Църквата, няма да успеят


Коментар: Панайотис Андриопулос
Превод: Йордан Георгиев

Блаженият  Киевски Митрополит г-н Епифаний даде интервю на Мария Андонияду за неделния вестник «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (06.10.2019), т.е. малко преди свикването на Синода на Йерархията на Еладската Църква, която ще разгледа въпроса за признаването на Православната Църква на Украйна.

Предстоятелят на новосъздадената Църква изразява своето убеждение, че  Еладската Църква „ще се хармонизира, ще се отъждестви със свещеноканоничните действия на Вселенската Патриаршия“, която предостави автокефалията „и е символично да започне от Атина присъединяването към решенията на Майката Църква, както ние, така и Светата Еладска Църква е получила своята автокефалия от Вселенската Патриаршия“.

Характерно е, че Киевският Митрополит Епифаний изпраща едно силно послание към архиереите от Еладската Църква: „да не вярват на пропагандата, която се развива около Православната Църква на Украйна, около собствената ми личност или около моите събратя по служение“

Главата на Православната Църква на Украйна обясни, също че „Ние сме украински граждани и сме различни от нашите руски братя. Ние имаме собствен език, собствена култура, собствена история, за това искаме да имаме и своя Църква. През XIX и XX век Майката Църква официално признава и създава Църквите на Балканите като им предоставя автокефалия. Ние искаме да имаме общение с всички Църкви, както вече имаме общение с Вселенската Патриаршия“.

Младият 40-годишен Киевски Митрополит даде да се разбере, „че иска свободна Църква от всякакви вмешателства“, както и „Църква, която няма да обслужва чужди и така също политически интереси“.

Предстоятелят на Православната Църква на Украйна подчертава категорично: „Нито сме схизматици, нито сме се стремели да скъсаме неушития хитон на Господа (виж Иоан 19:23-24 – Бел. прев.), нито за Бога, да навредим някога на Църквата“.

Киевският Митрополит Епифаний отхвърля всички упреци, които се чуват от време на време за вмешателството (тези слухове се разпространяват от Митрополит Филарет Денисенко, под давление на Московската Патриаршия, с която привидно не са в добри отношения – Бел. прев.) на Вселенската Патриаршия в новата Автокефална Църква, казвайки: „Вселенският Патриарх е уважавал и уважа толкова вежливо вътрешното ни самоуправление с бащина любов и искрена загриженост“. И добавя: „Като Предстоятел мога да засвидетелствам, че сме благословени понеже имаме като Първи в Православието един такъв Вселенски Патриарх“.

На въпроса дали казусът с Украйна поставя в опасност единството на Православието, Киевският Митрополит Епифаний при това е категоричен: „Не. Колкото и да се опитват да използват страха от разкол, колкото и да оказват натиск върху поместните Църкви, колкото и да се опитват да изместят (към периферията – Бел. прев.) общата ни Майка, Вселенската Патриаршия, моето убеждение е, че с нищо няма да успеят“. Митрополит Епифаний допълва: „И всички, които заплашват с разкол, го правят не заради благодатната истина на Православната вяра. Техните подбуди за тези заплахи се подчиняват на изкушения и политически стремежи, но и на познатите теории за т. нар. „Трети Рим“, които със сигурност нямат никаква историческа и църковна истина“.

От това интервю Киевският Митрополит Епифаний изглежда оптимист след перипетии и беди по въпроса за признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна от другите поместни Църкви, но е решен за курса на новата Църква.


Коментар: Йордан Георгиев

Изказването на Митрополит Епифаний за това, че иска: „Църква, която няма да обслужва чужди и така също политически интереси“ му прави чест. От него трябва да се поучат и замислят други поместни Църкви, но слава Богу много малко са тези, които вземат своите решения под натиск, диктат и заплахи от Московската Патриаршия и Кремъл. И нека не забравят, че Църквата е ЕДНА и че нейните решения трябва да се вземат единствено и само въз основа на Светото Писание, Свещените Канони и вековната традиция на Църквата, а не от симпатии по комунистическото минало, финансовите изгоди, строежа на храмове, финансирани от Москва с политически цели, както и от заплахи за изваждане на компромати срещу даден епископ, все способи, характерни за службите на безбожния и богоборчески СССР, които радушно Московската Патриаршия използва, размахвайки пръст на Майката Църква, Вселенската Патриаршия. И да не забравят, че Бог е Този, Който взема в крайна сметка най-подходящото и окончателно решение за Своята Църква, а не разни светски, идеологически и империалистически настроени църковници, които създават сътресения, конфликти и разделения между православните християни в Църковното Тяло. А ние всички знаем от Светото Писание и Свещеното Предание, че такъв вид действия и постъпки не са характерни за вярващите православни християни, а за тези, поддали се на козните на рогатия, който цели да създава разколи в Църквата и омраза между нейните членове! 


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal