ЕКСКЛУЗИВНО: Еладската Църква призна автокефалията на Православната Църква на Украйна


Автор: Доксология БГ по информация на  Romfea.gr  и  ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Архиепископ Йероним след изчитането на своя доклад заяви: «В този дух, докладвам признаването от нашата Църква на автокефалията на Православната Църква на независимата Република Украйна»

    
Пресконференция за автокефалията на Православната Църква на Украйна

«В този дух, докладвам признаването (т.е. тя вече е призната като такава с оглед издадения ТОМОС от Вселенския Патриарх, което е и извод на самия доклад от 10 страници – Бел. прев.) от нашата Църква на автокефалията на Православната Църква на независимата Република Украйна»

Братя и сестри, днес е радостен ден за Светата Православна Църква!

Доскология БГ преди малко научи и първи в Република България Ви уведомяваме, че днес на 12 октомври 2019 г. Еладската Църква първа след Майката-Църква Вселенската Патриаршия призна автокефалията на Православната Църква на Украйна (както повечето го разбирате на прост език), което стана ясно на извънредния Свещен Синод на Йерархията, свикан от Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н Йероним II, както Доксология БГ първа и единствена съобщи за това (виж тук). Наскоро Виницкият Митрополит Симеон заяви, че Украйна, Православната Църква на Украйна, нейният клир и паство никога няма да забравят това, че Еладската Църква първа ще признае Църквата на Украйна. Това завинаги ще остане в паметта и сърцата на украинския народ.

Тук може да видите официалното комюнике на извънредния Свещен Синод на Йерархията на Еладската Църква – Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος

На пресконференцията за журналистите говорителят на Йерархията Митрополит Йеротей Влахос изясни и с прости думи, за да няма манипулиране.

В 8:20 журналист задава следния въпрос на Митрополит Йеротей Влахос: Еладската Църква призна ли ПЦУ, или реши да  признае ПЦУ?
Митрополит Йеротей Влахос: Мисля, че това е в сила, ние я признахме, признахме правото на Вселенския Патриарх да предоставя автокефалия и както се разбира, това е като последица (признаването на автокефалията).
Журналист: Значи за нас съществува 15 автокефална Църква…?
Митрополит Йеротей Влахос: Разбира се, Еладската Църква е решила след изследване на въпросите, така или иначе го знаете, като много месеци сме обсъждали тази тема, в двете комисии, които са компетентни по тези въпроси– едната е по догматически, номоканонически въпроси, а другата по междуправославни. Всяка Синодална комисия е 7-членна (по 4 митрополита плюс трима преподаватели, съответно трима дипломати)… И ние като Йерархия да приемем решението на Временния Свещен Синод (от 30 август), т.е. правото на Вселенския Патриарх да предоставя автокефалия и привилегията (прерогатива) на Архиепископа да придвижи по-нататък въпроса. Ние НЕ СМЕ ПРИЗНАЛИ ТОМОСА за автокефалия, което трябва да бъде изключително ясно. Ние НЯМАМЕ ПРАВОТО да признаем РЕШЕНИЕ НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ, ние не сме над Вселенската Патриаршия, за да признаем решението на Вселенската Патриаршия (само Вселенски събор може да признае или не решение на Вселенската Патриаршия – НЕ Всеправославен). Ние признахме Правото на Вселенската Патриаршия да предоставя автокефалия.
Журналистка: Признахте ли 15-та Църква, която е определена в Томоса?
Митрополит Йеротей Влахос: Това се подразбира от себе си. (Да)

Чужд журналист пита на развален гръцки: Очаквате ли решението на Еладската Църква да предизвика схизма?
Митрополит Йеротей Влахос: Не искам по-нататък да коментирам тази тема. Ние изпълнихме нашия дълг, нашето дело да подсигурим единството в Църквата, което единство се поставя на карта от всички страни. Това подчертаха много архиереи, говорихме всички архиереи с много уважение и страх, точно да се съхрани това единство в Църква. Оттам нататък, който иска да създава схизми (визира се Московската Патриаршия) е негова отговорност срещу единството в Църквата.
Журналистка: Четохте ли изявленията на Волоколамския Митрополит Иларион Алфеев от завчера?
Митроплит Йеротей Влахос: Да, прочетох ги, но няма да ги коментирам, защото решението на Йерархията на Еладската Църква е изключително ясно.
Журналист: Знаете ли, каква ще е тяхната реакция?
Митрополит Йеротей Влахос: Казах Ви, не ни интересува какво ще правят другите (Москва). Ние сме една автокефална Църква и решаваме това, което трябва да решим. Оттам насетне е компетенция на всяка Църква как ще реагира.

На езика на Каноничното право днес се взе следното решение, чрез признаване изключителното право на Вселенския Патриарх съгласно Свещените Канони да предоставя Томос за автокефалия това означава, че със самото предоставяне на Томоса, Църквата се счита за призната, тъй като не може Свети Синод на една Църква да оспорва решение на Вселенската Патриаршия съгласно Свещените Канони и вековната църковна канонична практика. Отгоре на това ще противоречи и на  Символа на вярата, приет на I и II Вселенски Събори, който в своя член 9 казва, че Църквата е ЕДНА, Свята, Вселенска (Католическа в оригинал) и Апостолска,  а не са 15 отделни независими една от друга църкви, което е протестантски модел, приет в московската еклисиология. 

Архиепископ Йероним и Митрополитите от Йерархията на Еладската Църква не се поддадоха на натиска, заплахите и манипулациите на Митрополит Иларион Алфеев, Патриарх Кирил, Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров, че ще има последствия за всяка една поместна Църква, която признае автокефалията на ПЦУ.

Какво предстои отсега насетне?

Атинският Архиепископ на първата си Света Божествена Литургия ще произнесе на последно място в Диптисите си името на Киевския Митрополит Епифаний, както и ще изпрати покана до него, за да съслужи заедно с него в Гърция.


Еладската Църква започна своите контакти с ПЦУ още преди месеци, вкл. Архиепископ Йероним се срещна с Митрополит Епифаний в Константинопол. Няколко Митрополити от Еладската Църква съслужиха заедно с митрополити и епископи от ПЦУ, а преди това Еладската Църква изпрати свой архимандрит да бъде ръкоположен за епископ и да стане Викарен Епископ на Митрополит Епифаний, обгрижващ гръцкото православно малцинство в Украйна. Това е Олвийският Епископ Епифаний. Гръцките богословски факултети и академии обмениха опит с тези, които са към ПЦУ. Преподаватели и студенти от Украйна бяха за един месец в Гърция, за да участват в различни съвместни конференции.

Сега вече спокойно останалите поместни Църкви могат да започнат процедура по добавяне в своите Диптиси на Киевския Митрополит Епифаний, неподдавайки се на агресивния руски външен натиск като по този начин ще признаят автокефалията на ПЦУ.


Слава Богу за всичко! 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal

C O M M E N T S