Начало » Новини » Мнения » Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери \ Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί

Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери \ Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί


Коментар: Архимандрит Романос Анастасиадис (клирик на Вселенската Патриаршия от Крит)
Превод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Черна Гора г-н Амфилохий от Сръбската Църква декларира, че трябва Църквата да се върне към апостолското време преди Свети Константин Велики, следователно да изчезнат Вселенските събори и от векове Свещеното Предание… Не знам дали още и протестантите изказват такива крайности…

А от друга Сръбският Патриарх г-н Ириней, когато неотдавна беше в Сирия, с половин уста каза, че с дохалкидонците сме … ЕДНА ЦЪРКВА!!! Той пък отписа само четири Вселенски събори…
И тези сочат пръст с неуважение към Църквата-Майка – Вселенската Патриаршия, понеже уж нарушила Свещените Канони в Украйна!
Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери!

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης, Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος έχει δηλώσει ότι πρέπει η Εκκλησία να γυρίσει στην… αποστολική εποχή, προ του Μεγάλου Κωνσταντίνου, άρα να… εξαφανιστούν οι Οικουμενικές Σύνοδοι και η Ιερά Παράδοση αιώνων… Δεν ξέρω αν ακόμη και οι Προτεστάντες λένε τέτοιες ακρότητες…
Ο δε Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος όταν πήγε στη Συρία πρόσφατα ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι με τους Προχαλκηδόνιους είμαστε… Μία Εκκλησία!!! Αυτός πάλι καλά διέγραψε μόνο… 4 Συνόδους…
Και όλοι αυτοί κουνάνε με ασέβεια το δάκτυλο στη Μητέρα τους Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή τάχα παραβίασε τους Ιερούς Κανόνες στην Ουκρανία!!!
Οα μν, γραμματες κα Φαρισαοι ποκριταί!


Коментар: Трой Дженкинс – САЩ
Превод: Йордан Георгиев

Сръбският Патриарх Ириней учи, че източноправославните и ориенталоправославните християни са „Една църква“. Обаче ориенталоправославните приемат само три от нашите Събори и те са отлъчени и анатемосани от четвъртия Вселенски Събор.
Патриарх Ириней също така учи, че Православната Църква на Украйна е „схизматична“ (въпреки че е в пълно съгласие с всички източноправославни учения, приема всичките седем Вселенски Събори, и е в общение с Константинопол и т.н.). Виждате ли лицемерието?
Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери!

Troy Jenkins‎ – USA

Patriarch Irinej of Serbia teaches that Eastern Orthodox and Oriental Orthodox Christians are „One Church.“ However, the Oriental Orthodox only accept three of our Councils, and they were defrocked and anathematized by the Fourth Ecumenical Council.
Patriarch Irinej also teaches that the Orthodox Church of Ukraine is „schismatic“ (despite it being in full agreement with all Eastern Orthodox doctrines, accepting all seven Ecumenical Councils, being in communion with Constantinople, etc). Do you see the hypocrisy?
Woe to you, scribes and Pharisees, you hypocrites!

Коментар: Йордан Георгиев

Напълно се присъединявам към тези два коментара. От посещението на Сръбския Патриарх Ириней в Сирия и най-вече скандалните му изказвания и виждания по отношение на Дохалкидонските общности се доказа, че всъщност Сръбският Патриарх като сочи пръст към Майката-Църква – Вселенска Патриаршия, укорявайки я, че уж нарушава Свещените Канони, може би г-н Ириней е имал друго предвид, а именно, че Майката-Църква нарушава не Свещените Канони, а московските канони, които явно за него и неговите съмишленици в Москва и русофилските кръгове по света са над Свещените Канони. Нека и друга мисъл да припомним, на Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев, който нееднократно на различни симпозиуми се изказва не ласкаво за Свещените Канони, които според неговите думи били писани от гърци, имало неточности в тях и че самите тълкувания са изтълкувани неправилно от единствените велики канонисти на Православната Църква – Зонарас, Аристин, Валсамон и Властар. Г-н Алфеев, Вие също се срещате с дохалкидонци, служите с тях и сте една църква с тях. Дори руският Патриарх Кирил при срещата си с папа Франциск в Хавана през 2016 г. изрично подчерта за общото минало, което Православната Църква има с римокатолическата в първото хилядолетие, и че ние (Руската Църква – Бел. авт.) не сме виновни за схизмата. Излиза, че Вселенската Патриаршия е виновна за схизмата от една страна, а от друга – Руската Църква се изказва като отделна структура от Православната Църква, и от трета страна – Руската Църква се счита за глава на Православната Църква, отивайки на среща с папата, без да има канонично право да говори от името на Православната Църква. Ваше Високопреосвещенство г-н Иларион Алфеев и Ваше Блаженство г-н Кирил Гундяев, излиза, че с дохалкидонците сте една църква, с Ватикана имате едно минало и че Вие не сте виновни, а сме виновни ние от Православната Църква за схизмата; и най-накрая, но не на последно място, Вие наричате Автокефалната Църква на Украйна, която получи Томос за автокефалия и която е част от Православната Църква – схизматична църковна структура, а нейните клирици и паство – схизматици. А съвсем спокойно си съслужите и общувате с еретици. Изводите са за читателите…

И така, маестро Иларион Алфеев, ако бяха писани от руснаци щяхте ли да ги приемете? Вие отрекохте гръцката философия, култура, пеене, литература, храмово строителство, които бяха християнизирани и които са част от Православната Църква и Православното учение! Отрекохте ги, защото са гръцки, а не руски! Новият Завет е на гръцки, Септуагинтата (тълкувателен превод на оригинала на Ветхия Завет) е на гръцки език, огромната част от Творенията на Светите Отци са на гръцки език, много от Светите Отци са етнически гърци, църковната канонична практика е на гръцки език и пр. За православния християнин етносът и езикът нямат никакво значение! Защо и тях не отречете? Нима руският фашизоиден „православен“ нацизъм е над Дух Светий, Който одухотвори решенията на Вселенските Събори и Творенията на Светите Отци, господа книжници, фарисеи и лицемери от Москва? Не вие, господа от Москва, решавате, а Бог решава! Не вие ще първенствувате в Православната Църква, защото Бог е решил и е поставил кой да първенствува – Църквата-Майка – Вселенска Патриаршия! В историята на Църквата-Майка винаги е имало неблагодарници; най-вече тези, на които тя самата е дала живот и след това им е предоставила самостойно управление, но не и независимост, защото Църквата е ЕДНА, а не са петнадесет както твърдят от Москва с протестантската си еклисиология; но винаги Бог се е грижил за своята Църква като е изхвърлял гнойта на ереста извън нея (извън Църквата)!

Господа църковници от Москва, покайте се или ще последвате хода на историята на всички, които не са проявили послушание към Църквата-Майка и са се възгордяли дотолкова, че да решават вместо Бог! Невъцърковени, комунисти и безбожници не могат да сочат пръст срещу Църквата-Майка и да ѝ държат тон, да ѝ търсят сметка, да я заплашват, да създават интриги и конфликти в Църковното Тяло само и само, за да се прокара тяхната антиправославна идеология! Православната Църква съществува след 1054 г., дори когато е отпаднала една от Древните Патриаршии Римската Патриаршия (те получават своите автокефалии от Вселенските събори заедно с Кипърската Архиепископия по акрѝвия), а камо ли с отпадането на Московската Патриаршия, която е дъщеря на Майката-Църква, предоставила ѝ Томос за автокефалия по икономѝя, наред с всички останали след нея!
Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери!


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal