Атинският Архиепископ Йероним II отговори на мирното писмо на Киевския Митрополит Епифаний


В ръцете на Киевския Митрополит се намира вече официалното признаване от Еладската Църква.

На името на Блажения Киевски Митрополит г-н Епифаний бе регистрирано писмо от 28 октомври 2019 г. (рег. №4751 от 21 октомври 2019 г.), изпратено от Свещения Синод на Еладската Православна Църква, подписано от председателя на Синода Блаженият Архиепископ на Атина и на цяла Гърция г-н Йероним II.

В писмото се посочва следното:

«Блажений Митрополите на Киев и на цяла Украйна, в Христа Бога многообични и въжделени брате и съслужителю с мое смирение, г-н Епифание, с най-голямо удоволствие прегърнати братски в Господа приветстваме Ваше достопочтено Блаженство.

С голяма радост получихме Патриаршеското писмо под № 1119 от 24 декември 2018 г., от което научихме за инициативата и действията на Първопрестолната и Първоотговорната Църква на Константинопол, която благосклонно е надзиравала това, което касае Вас, Вашата Йерархия, Свещения клир и верния в Господа народ, като върна обратно отделените от паството на нашия Архипастир Господ и Спасител чрез Синодалното решение на  Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия за провъзгласяването на Светата Църква на Украйна като автокефална  и самоуправляваща се, със същите права и задължения като останалите Автокефални Църкви.

След това с голяма радост получихме Вашите мирни писма от 17 декември миналата година, чрез които ни информирахте за Вашия каноничен избор като Митрополит на Киев и на цяла Украйна, като лично с това писмо, с голяма радост и най-отговорно искрено поздравявам Ваше Блаженство от Уважаемата Йерархия, благочестивия клир, боголюбивия народ на Светата Еладска Църква, желаейки Ви да бъдете просветени и подкрепени от Божествената Троица при изпълнение на Вашите нови и отговорни задължения като Предстоятел на Църквата в Украйна.

Светите Поместни Църкви, Блажени брате, които участват в Божествената Евхаристия на общия Потир на живота чрез единство във вярата, в съхраняването на тези боговдъхновени догмати, на Символа на вярата и на Църковните Канони, на Светите Вселенски и Велики Събори, които представляват част от Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква. Поради това ние също се радваме да чуем за добрата вест на изпровождане на общите копнежи и действия за разрушаване на преградите между Вас от една страна, и между нас (Вашите братя по вяра) от друга,  което ни раздели, причинявайки мъка, скандали и голяма вреда за всички нас в Църквата, и за общото свидетелство на Православието в съвременния свят; като наскоро се върнахте отново и за постоянно в предишното общение с нашия Господар и Спасител Иисус Христос, възнасяйки с цялата си душа славословия и хвалебствия към Него от нашата Света и Апостолска Еладска Църква като отдаваме уважение към Ваше Блаженство, изпращайки братска прегръдка с обич и протегната ръка за църковно общение.

С оглед на това ние желаем нашият Господ, „Който направи от двата народа един и разруши преградата, що беше посред“ (Ефес. 2:14), „дано ви даде да бъдете в единомислие помежду си“ (Римл. 15: 5), да дарува на новото Ви Първойерархическо служение много ползотворни и плодотворни години за добруването на сестринската Света Църква на Украйна, която най-накрая да се освободи от тревогите, които разрушиха нейното единство, и да се възстанови напълно мирът, спокойствието и стабилността за прослава на Бога и на Вселенското Православие. Като прегръщаме Ваше Блаженство с братско целувание оставам обични в Христа брат.

Атински Архиепископ Йероним II

Атина, 21 октомври 2019 г.»

Пресслужба на Киевска Митрополия
на Православната Църква на Украйна (ПЦУ).

Източници: Pomisna.INFO, Orthodoxia.INFO


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal