Антиохийският Патриарх г-н Йоан X Язиги присъства на 100-годишнината от учредяването на организацията на гръцката общност в Дамаск

С благословението и присъствието на Патриарха на Антиохия и на целия Изток Негово Божествено Блаженство г-н г-н Йоан X Язиги гръцката общност в Дамаск отпразнува 100 години от учредяване на своята организация, което тази година съвпадна с „Денят ОХИ (НЕ)“, който е вторият национален празник на Гърция. На тези изяви присъстваха министърът на труда и социалните въпроси г-жа RIMA QADIRI, председателят на общността г-н HABIB (Агапиос) SALOUMI , народният представител г-жа AMIRA STEPHANOU, консулите г-н GEORGE QATINI, г-н AYOUB HANNA, г-н HAZEM DANIEL, митрополити и клирици от Патриаршията, членове на общността и много жители на Дамаск. В своето слово, Патриарх Йоан X заговори за силните исторически връзки между Сирия и Гърция от една страна, и от друга – между Древната Антиохийска Патриаршия и Еладската Църква. На скоро след посещение на Митрополит от Еладската Църква в свое интервю Негово Божествено Блаженство г-н Йоан X заяви, че за него, клира, миряните и цялата Антиохийска Църква винаги е голяма радост, когато ги посети Митрополит или клирик от Гърция, като пожелаха това да става много по-често отколкото е сега.

Дамаск, 27 октомври 2019


Коментар: Доксология БГ

Повечето православни християни в Сирия и Ливан са с гръцко самосъзнание, макар вече по-голямата част да говорят само арабски или арабски и гръцки език, вследствие на насилствената арабизация в края на XIX век като политика на Руската империя в Близкия Изток. Въпреки всичко много малка част от населението е арабизирано. В Сирия в момента е много сложно положението на православните християни там. От една страна, националистическото арабско правителство на Башар Асад, което все пак е по-благосклонно към общността в сравнение с покойния му баща Хафез Асад, и  от друга – геополитиката на Русия. Организацията на гръцката общност в Сирия се грижи за гръцкото малцинство. В нея членуват също гърци гръкокатолици (униати) и гърци мюсюлмани, изселени от остров Крит в края на XIX в. Представители на малцинството са Антиохийският Патриарх Йоан Язиги и почти целият Синод и клир.

От Доксология БГ считаме, че скоро Антиохийската Патриаршия ще бъде една от първите, които ще признаят автокефалията на Църквата на Украйна, въпреки ужасяващия руски натиск върху тях и опита на Руската Църква да се бърка във вътрешните дела на Древната Патриаршия, която в момента е в затруднено положение, заради географското разположение на нейния диоцез, от което Русия и РПЦ се възползват. Вместо да възстановят разрушените храмове руснаците принуждават Антиохийската Патриаршия да строи с руски пари нови руски храмове, която архитектура е в пълен архитектурен контраст с ландшафта в Близкия Изток. По този начин, Русия се опитва да подмени всичко византийско в Патриаршията с руско, което ще бъде поредният провал на руснаците. Православните арабоговорещи гърци в Сирия са търпеливи, но вече и на тях почна да им идва в повече руското присъствие там, което вече е задушаващо. От освободители руснаците за пореден път са се превърнали в поробители… Май и на нас ни е познато това… Нека да не го забравяме.
СНИМКИDONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal