Патриарх и Архиепископ на тържеството на Янна Ангелопулу и обсъждането на украинския въпрос


Автор: Сотирис Дзумас
Превод: Йордан Георгиев

По време на престоя си в Атина Патриархът се е срещал два пъти с Архиепископа на Атина Йероним.

Вселенският Патриарх Вартоломей посети за 24 часа (16 септември 2019 г.) Атина по покана на съпружеската двойка Теодорос и Янна Ангелопулу, да присъства съмолитвено на кръщението на тяхната внучка.

По време на престоя си в Атина Патриархът се е срещал два пъти с Архиепископа на Атина Йероним. Първият път на официалната трапеза на семейството след кръщенето, където семейството се бе погрижило всичко да е постно поради строгия пост, който се полага на празника на Светия Кръст Господен, за да не бъдат поставени Патриархът и Архиепископът в затруднено положение да благославят ястията, единият в началото, а другият в края на гощавката.

Вторият път, когато Патриархът и Архиепископът се срещнаха беше на обяда, който даде Църквата на Гърция в чест на Патриарха и съпровождащите го  в хотел „Grande Bretagne“, в който временно беше отседнал Патриархът, малко преди да отпътува за Рим.

Преди обяд двамата се срещнаха на четири очи за повече от час, като климатът е бил отличен и са обсъдили много неща, тъй като са имали време да разговарят за всичко.

От горещия въпрос за Украйна, до някои неприятни теми, с които се сблъсква в момента Архиепископ Йероним, както и отношенията му с Вселенската Патриаршия.

По отношение на украинския въпросАрхиепископът увери Патриарха, че в предстоящата Йерархия въпросът ще излезе на финалната си права и Църквата на Гърция публично ще изрази официалната си позиция, която се очаква да бъде напълно в хармония с позицията на Фенер. Казва се, че Архиепископът ще постави въпроса извън дневния ред на Йерархията (25 йерарси ще го поискат писмено, както предвижда каноничния ред) и ще поиска от Йерархията да вземе решение чрез поименно явно гласуване, така че всички да бъдат отговорни за позицията, която ще вземат.

По отношение на някои резерви, изразени относно ситуацията, която преобладава там в Украйна и със смяна на настроенията на „бъбривия“ Филарет, Патриархът увери, че всичко това с времето ще утихне.

За главоболията, които има Църквата на Гърция и лично Архиепископ Йероним, научихме, че направо му е разкрил „потенциално възможното развитие“ по всеки въпрос като Патриархът е изразил „пълната си подкрепа за всичко“. 

Запазваме си правото да анализираме в следваща публикация термина „потенциално възможно развитие“, в който кодифицирахме един разговор на двамата Предстоятели, който продължи повече от час.

За Промбонас1 не казаха нищо. Чакат правосъдието да се произнесе и тогава ще видим настроенията и на двете страни.

Източник: Newpost.gr


1 Храм в Промбонас (Атина), за чиято собственост спорят Атинската Архиепископия и Вселенската Патриаршия. През 2018 г. за кратко се влошиха отношенията за собствеността на този храм, който чрез нотариална сделка е дарен на Вселенската Патриаршия. Архиепископията подава жалба в съда, за да обяви сделката за нищожна.
DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal