Митрополията на Идра и Спецес официално осъди действията на своите клирици в представителството на Московската Патриаршия в Украйна


Превод: Йордан Георгиев

На 23.09.2019 г. в 00:16 ч. след полунощ в сайта „Ромфея“ се публикува следната публикация: „От Киев гръцки клирици прочитат декларация в подкрепа на Митрополит Онуфрий“, което не счетохме за нужно да превеждаме на сайта ни „Доксология БГ“, тъй като бяхме сигурни, че това е станало без благословията на техния Митрополит г-н Ефрем. Тези клирици в своята декларация охулват Вселенския Патриарх, Митрополитите от Еладската Църква и възхваляват Митрополит Онуфрий от представителството на Московската Патриаршия в Украйна. Това е новото наименование, което са възприели Митрополитите от Вселенската Патриаршия и Еладската Църква за самоназоваващата се „Украинска Православна Църква“-Московска Патриаршия с Митрополит Онуфрий. От 06.01.2019 г. има издаден Томос на единствената автокефална Църква в Украйна с името „Православна Църква на Украйна“ (ПЦУ) или за вътрешна употреба „Украинска Православна Църква“ с предстоятел Киевският Митрополит г-н Епифаний.  Предстоятелят на ПЦУ носи титула Киевски Митрополит, който не може да носи Митрополит Онуфрий от представителството на Московската Патриаршия в Украйна.

Официалното заявление на Митрополията на Идра (Еладска Православна Църква–Стари земи) осъжда действията на своите клирици, за които ще има канонични наказания! Ето какво гласи официалното заявление на Митрополията (виж ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ и ΡΟΜΦΑΙΑ), което бе публикувано около обяд:


Гръцка република
Свещена Митрополия на Идра,
Спецес, Ермонида и Тризиния


ЗАЯВЛЕНИЕ

С изненада и дълбока скръб прочетохме в новинарския църковен сайт „РОМФЕЯ“, че следните клирици отец Теологос – брат на монастира „Свети Григорий“, Света Гора и отец Николаос Саввопулос – клирик на нашата Свещена Митрополия, които поискаха и получиха разрешение от Митрополита (Ефрем Стенакис – Бел. прев.), от една страна – отец Теологос поиска „разрешение за нашето посещение в Украйна поради поклоннически нужди“, а от друга страна – отец Николаос поиска „предвид това да участваме в поклонничество в Свещените Монастири на Украйна, между които и Великата Лавра“, прикривайки подлите си планове за съслужение с Митрополит Онуфрий и намеренията им да пристъпят към заявление–декларация за преданост към Московската Патриаршия и осъждане на действията на Вселенската Патриаршия. Те извършиха канонични прегрешения чрез молбата с лъжливите намерения, с която са измамили своя Митрополит и нарушенията, които са извършили там като са игнорирали Църковната власт, преминавайки „повече от колкото им е позволено“ и превишавайки канонично всякакви граници, с което тези мъже чрез поведението си показват своя църковен морал, поради което предизвикват своите канонични наказания.

От Свещената Митрополия
ПечатИзточник: ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal