Митрополит Серафим Пирейски: Украйна е канонична територия на Вселенската Патриаршия | ВИДЕО (BG) (GR) (EN) (UKR)


„Преди година, на 12 септември 2018 г., Пирейският Митрополит Серафим в телевизионно интервюбе попитан защо Вселенската Патриаршия приема искането на Украйна за предоставяне на автокефалия. Митрополит Серафим отговори ясно и категорично: Защото Украйна е канонична територия на Вселенската Патриаршия! Също така Митрополит Серафим Пирейски спомена коректно църковният принцип, че Вселенската Патриаршия има изключителната привилегия (право) да дава автокефалия на Поместните Църкви, както и да я отмени!

Само година по-късно, на 12 септември 2019 г., Митрополит Серафим публикува обширна статия (не съм я превел на български, защото е абсолютно излишно, тъй като е пълна с противоречия), в която оспорва и си противоречи на казаното преди по телевизията.

Въпросът е какво се случи в рамките на една година? Защо Митрополит Серафим пише точно обратното? Защо той отрича правата на Вселенската Патриаршия, които той публично обяви преди година?“ – коментира на своята лична страница Архимандрит Романос Анастасиадис (Критска Църква/Вселенска Патриаршия).

Коментар на Йордан Георгиев:
„Последните въпроси са риторични! Митрополит Серафим е завършил право, след това богословие. Преди време дори защити професура. Известно време е работил при баща си в неговата адвокатска кантора след като завършва право. Той произхожда от известен в цяла Гърция род на адвокати. Други биха си казали, как може да продаде църковното си съзнание за пари? Нека изчакаме и ще видим, че той много скоро ще осъзнае какви глупости е написал в последните 4-5 месеца. Митрополит Серафим Пирейски и Митрополит Серафим Китирски са двамата несъгласни с някои моменти около даването на автокефалията (но не като цяло с даване на автокефалията) в 82-членната Йерархия на Еладската Църква. Има още един митрополит, който си „ляга с едно, става с друго“, но не се е изказал публично в защита на руските имперски интереси в Украйна. Митрополит Серафим на Китира и Антикитира (два малки острова) е този, който на последното заседание на Временния Свещен Синод, в чийто състав беше до 31.08.2019 г. се изказа, че имало и други несъгласни за признаване на автокефалията на ПЦУ, но Архиепископът му затвори устата като му каза, че щом не е съгласен, заедно с другите несъгласни да отидат при Вселенския Патриарх и да изразят своето несъгласие лично пред него. След тези думи на Архиепископ Йероним, Митрополитът млъкна и дума не обели. Важно е да се отбележи, че поведението на Митрополит Серафим Китирски не е чак толкова свързано с пари от Русия, колкото до лично отношение към Вселенския Патриарх, което избива по важни църковни теми. Но въпреки всичко, той каза в едно интервю преди време, че никога няма да се съюзи с руснаците срещу Църквата–Майка, макар да не е съгласен с някои нейни решения, тъй като знае техните цели. Митрополит Пирейски от 2001 до 2003 г. е клирик на Вселенската Патриаршия. Ръкоположен е за Епископ на Вселенската Патриаршия, като бе изпратен да помага на блаженопочившия Архиепископ на Австралия г-н Стилиян, който почина тази година. През последните 10 дена единадесет Митрополити от РПЦ и Руската Православна Църква в Украйна посетиха Гърция уж като планирано поклонническо пътуване, но е ясно, че идват да осъществят натиск върху гръцките Митрополити, естествено без успех!“


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal