Кой стои зад т.нар. отворено писмо към Йерархията на Еладската Църква?


Коментар и анализ: Йордан Георгиев

Как руските църковни сайтове, поддържани от Московската Патриаршия публикуват информация и писма от сайтове и блогове, поддържани от отлъчени от Еладската Православна Църква бивши клирици с влезли в сила решения на църковните съдилища. От една страна, РПЦ по целия свят с цялата си пропагандна машина се опитва да ни убеди, че клирът и миряните на Православната Църква на Украйна, която към 01.09.2019 включва над 35 милиона православни християни в Украйна, са разколници. В същото време РПЦ поддържа отношения с разколници в Гърция и се опитва да настройва клирици от Еладската Църква срещу своите Митрополити, пишейки им писма от различно естество – „Вие сте еретик! Вие сте ересиарх! Вие сте слуга на дявола!“ и пр. Това са методите на КГБ, чрез които сега РПЦ се опитва да извършва подривна дейност в чужд диоцез в нарушение на каноничното право и националното право, което в съответната страна.

Инициаторите на първото писмо (179 души), както и на обновеното писмо от 16.09. и 18.09.2019 г. (1005 души) са разколниците: „протопрезвитер“ Николаос Манолис, „протопрезвитер“ Теодорос Зисис, „протопрезвитер“ Фотиос Везинияс, „монах“ Серафим Зисис, както и двама протопрезвитери, които общуват с разколниците: протопрезвитер Анастасиос Гоцопулос от Патра (висящо църковно-наказателно дело) и протопрезвитер Ангелос Ангелакопулос от Пирея (все още няма заведено дело, но скандализира своя Архиерей с нелицеприятни публикации срещу неговите събратя). Списъкът е пълен с разколници (свещеници и миряни), например: архимандрит Игнатиос Калайдзокопулос, архимандрит Максимос Каравас и много други. С цел пълна обективност и безпристрастност е важно да се отбележи, че тези двама архимандрити и някои от протопрезвитерите са професори и са били преподаватели в богословските университети. Дай Боже да се покаят и да се върнат в лоното на Църквата. Някои от разколниците в списъка са се присъединили към старостилните „Църкви“ в Гърция. Характерно за повечето от тях е, че публикуват статии, в които хулят бившите си Архиереи. В списъка има и клирици, които са с висящи църковно-наказателни дела, а други са канонични и действащи клирици, които изразяват несъгласие с някои решения на Йерархията на Еладската Църква по принцип. Те са редовни в такива подписки. Един достоен преподавател и клирик е протопрезвитер проф. Георгиос Металинос, който участва традиционно в най-различни подписки в последните години.

Непослушанието към Архиерея е голям грях и носи след себе си тежко църковно наказание. Ако Архиереят е изпаднал в ерес или проповядва постоянно ереси, без да желае да се изправи, тогава непослушанието на клирика не би се счело като грях и не носи след себе си църковно наказание.

В дългия списък с миряните повечето фамилии съвпадат и единствените данни, които са предоставени са: фамилия, име, професия, населено място. От тези данни много трудно може да се разбере дали наистина са на реални хора, освен тези, които са им роднини.

Клириците в Република Гърция са: 12.532
Миряните в Гърция са: около 10 200 000 души
Сами сметнете дали това е гневно писмо на свещеници и миряни към Йерархията на Еладската Църква.

Писмо от 09.09.2019 г.
Писмо от 16./18.09.2019 г.
Общо подписали: 179 души
Общо подписали: 1005 души
Архимандрити: 16
Архимандрити: 16
Протопрезвитери: 12
Протопрезвитери: 19
Свещеноикономи: 0
Свещеноикономи: 2
Йеромонаси: 0
Йеромонаси: 5
Презвитери: 1
Презвитери: 6
Йеродякони: 0
Йеродякони: 1
Монаси: 2
Монаси: 4
Монахини: 3
Монахини: 3
Общо клирици: 34
Общо клирици: 56
Общо миряни: 145
Общо миряни: 949

В Гърция тази публикация не осъществи своята цел, макар да бе прокламирана като гневно писмо на всички свещеници и миряни, тъй като всички клирици и повечето миряни на Еладската Църква отдавна са запознати с тази практика.

Тъй като Руската Православна Църква не можа да повлияе на Митрополитите и Епископите в Гърция, затова се зае да настройва свещеничеството и миряните в Гърция срещу техните Архиереи, което е абсолютно недопустимо!!! Но и това няма да даде резултат, защото православните християни в Гърция и техния клир са изключително сплотени, особено когато трети страни отвън се опитват да създадат напрежение в тяхната Църква. Недостойна постъпка на ръководството на РПЦ. Техните действия напълно погазват Евангелския Дух на комуникация в Православната Църква. Тези методи и похвати са чужди на Православната Църква и слава Богу!

Източници за разпространение на това писмо са сайтът www.katanixi.gr(администрира се от горепосочените разколници) и личният блог на разколника Николаос Манолис – www.katihisis.blogspot.com. Руските църковни сайтове и двата големи църковни сайта в Гърция: „Ромфея“ и „Вима Ортодоксиас“ препубликуват тези писма от сайтовете на разколниците.

Това е сайтът на разколниците, откъдето се организира подписката. Може да видите техните имена. Сред тях е името на отец Ангелос Ангелопулос, който е каноничен свещеник, но общува с тях и ги подкрепя. Всички публикации са насочени срещу Еладската Църква и Вселенската Патриаршия. Има много пропагандни публикации от Русия, преведени на гръцки език.


Горепосочените разколници са известни с това, че правят различни подписки за въпроси, свързани с антихриста, числото 666, печата на антихриста, биометричните данни, новите лични карти, чипирането и пр. Преди две години същите събраха подписка от 24 хил. души със същия приблизително брой на клириците (не повече от 100).

РПЦ се опитва по всякакъв начин да притисне Митрополитите от Еладската Православна Църква, за да не се признае автокефалията на ПЦУ. РПЦ е готова милиони хора да останат извън Църквата, а в други Поместни Църкви да създава разколи, междуособици, напрежение и омраза, както между миряни, така и между клирици само и само тя да успее в своята политика за господство над всички, независимо каква ще е цената. По този начин ли разпространява Светото Евангелие, създавайки напрежение и разделение сред православните? Това ли е православното поведение? Това ли е любовта към ближния? 35 милиона души трябва да останат извън Църквата, защото Московската Патриаршия не била съгласна? Свещените Канони и вековната традиция на Църквата казват как, какво и кой (Вселенският Патриарх) да приобщи и върне тези хора в Църквата, където им е мястото, а не вие от Москва! 

Как действа методиката на дезинформиране и изработката на фалшивата новина от Москва? На всяка една истинска новина, излязла от една поместна Църква, във връзка с ПЦУ, която не е в интрес на Москва, веднага започва да работи тяхната машина за създаване на фалшива новина. Да не забравяме, че в Киев бяха обучени журналисти и от България, как да „отразяват правилно“ църковната ситуация в Украйна В Киев български журналисти бяха обучени да „отразяват правилно“ църковната ситуация в Украйна). Ето един пресен пример за дезинформиране: На 11/12 септември 2019 г. Мозамбикският епископ Хрисостом от Александрийската Патриаршия съслужи в Гърция с Житомирския и Полесския Архиепископ Владимир от ПЦУ, както  с митрополити от Еладската Църква и Вселенската Патриаршия. Веднага тази новина подразни руснаците, защото тя може да се прочете от руснаците и ще разберат, че досега РПЦ ги заблуждавала за всичко по този църковен въпрос. За това РПЦ се наложи да публикува тази истина в руски сайтове, но изопачена. Новината гласеше, че епископ Хрисостом бил подмамен и не е знаел, и не е искал да служи с украинския „разколник“, но видиш ли митрополитът на Лагада г-н Йоан бил скрил украинеца, който се е появил изненадващо зад гърба на епископ Хрисостом, който пък бил възмутен, че трябвало да служи с „разколник“. Разбира се, това е пълна лъжа. Имат обща снимка, на която всички са усмихнати и радостни, особено епископ Хрисостом. Митрополити от Вселенската Патриаршия, Александрийската Патриаршия, Еладската Православна Църква и Православната Църква на Украйна съслужиха заедно (BG) (GR) (EN).

Пример за обучени журналисти да отразяват новините „правилно“: Свещенството на Гръцката Църква публикува обръщение по „украинския въпрос“

Мисля си, че останалите Поместни Църкви, които са в процес на признаване на ПЦУ трябва да се поучат от последователността на действията на Еладската Църква по отношение на ПЦУ и да не позволяват РПЦ да извършва подривна дейност в техните диоцези и саботиране на решения на Предстоятеля и/или на Свещения Синод на съответната Поместна Църква.

Падението на РПЦ, която прекъсна общението си с Майката Църква, създавайки напрежение и разделение в Православната Църква стигна дотам, че да търси за съюзници разколници в Гърция срещу членове на Църквата (ПЦУ), които тя нарича разколници. Не можеш да прекъснеш отношенията си с този, който те е създал и от когото си получил Апостолското приемство, тъй като по този начин се откъсваш от Църквата, защото прекъсваш тази връзка.

Да, РПЦ е голяма, има власт, пари, светски инструменти и политически лостове за влияние, характерни най-вече за една религиозна международна организация, но ѝ липсва църковното поведение в Духа на Евангелието, Свещените Канони и Светите Отци, характерни за Православната Църква! Това е така, защото след падането на атеистичния режим в РПЦ влязоха некатехизирани и невъцърковени хора, които внесоха своя светски мироглед, секуларизирайки по този начин всичко, свързано с Православието в Русия. Няма да засягам въпроса каква част от миряните на РПЦ в Русия са кръстени, следователно са православни християни и членове на Църквата. Само ще цитирам думите на Вселенския Патриарх към Московския Патриарх: „Вие, Ваше Блаженство, се позовавате на своите милиони вярващи и на политическата сила. Но колко от тези милиони са кръстени? Колко от тях ходят в църква на богослужение? За православието броят на вярващите никога не е бил критерий. Винаги критерии са били светите правила, традицията и каноничният ред“. Разговорите между патриарсите Вартоломей и Кирил по украинския въпрос (стенограма)

Отворено писмо до Йерархията на Еладската Църква от 09.09.2019 г. със 179 електронно подписали се лица: Ανοικτή επιστολή προς τη σεπτή Ιεραρχία για το Ουκρανικό ζήτημα (συλλογή υπογραφών)

Обновено отворено писмо до Йерархията на Еладската Църква от 16.09.2019 с 1005 електронно подписали се лица: ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ TO ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΜΕ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ (Συλλογή υπογραφών)

Обновено отворено писмо до Йерархията на Еладската Църква от 18.09.2019 г. отново с 1005 електронно подписали се лица: ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ TO ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΜΕ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ (Συλλογήυπογραφών)

В сайта на разколниците  може да забележите, че се публикуват само новини от РПЦ, както и на разколници, които пишат срещу автокефалията на ПЦУ. От своя страна, руските църковни сайтове се стараят всичко написано от разколници, представящи се за богослови, да преведат на руски език за манипулиране на руските читатели.  С две думи, Православната Църква се намира в състояние на хибридна война с Московската патриаршия. Другите новини, които се публикуват в разколнически сайт са насочени срещу Митрополитите от Еладската Православна Църква, Вселенската Патриаршия и Митрополити от други Поместни Църкви, които не са съгласни с тяхната разколническа идеология и геополитиката на Кремъл и РПЦ

В руския църковен сайт с най-силна пропаганда – Православие.RU – от една седмица може да се чете и на гръцки език. Това стана възможно след като се разбра, че Еладската Църква ще признае ПЦУ. Руснаците пуснаха новата версия на сайта си, дори и без да знаят гръцки, но в усърдието си да заблуждават гърците, търсят сътрудници–преводачи от руски на гръцки. На новата версия, най-отгоре са написали: „Η πύλη https://gr.pravoslavie.ru/ αναζητά συγγραφείς που ειδικεύονται σε θέματα πνευματικής και εκκλησιαστικής ζωής, καθώς και μεταφραστές από τα ρωσικά στα ελληνικά. Εάν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας, γράψτε στο gr@pravoslavie.ru.“ Позната тактика за новото време. Ама не е замислена толкова хитро. Освен това гърците не четат Православие.RU. Те не четат руски сайтове.


Ето и отвореното писмо на гръцки език в Православие.RU. Като източник използват разколническия сайт, с който си сътрудничат: Πάνω από 1000 Έλληνες κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή για το Ουκρανικό ζήτημα.Как е допустимо една Поместна Църква (РПЦ) да си сътрудничи с разколници и разколнически сайтове, които организират подписки и пишат отворени писма към Йерархията на Еладската Църква, въвличайки след тях и малцина заблудили се канонични клирици и миряни.

Ще ви предоставя една интересна статистика за пет страни, които са различни по територия, икономически растеж, въцърковеност, катехизация, атеизъм и исторически развой, но се предполага, че общото между тях е Православната вяра, която едните използват като инструмент за влияние и духовно завладяване, а другите за разпространение на Евангелието и приобщавани на нови членове към Църквата Христова.
Статистика на свещениците, енориите, монасите, монахините и монастирите в 5 страни – Гърция, Румъния, Русия, Украйна и Беларус

ГЪРЦИЯ

Православна Църква на Гърция или Еладска Църква

Епархии: 82
Стари земи: 46
Нови земи (Вселенската Патриаршия, административно се управляват от Еладската Църква): 36
Архиепископия: 1
Митрополии: 81
Енории: 10.500
Църкви и параклиси: 26.500
Свещеници: 11.000
Монастири: 580
Монаси и монахини: 5.270
Паство (население): около 9.600.000
Диоцез (територия): 120.670 кв.км


Църква на Крит (полуавтономна Църква, част от Вселенската Патриаршия)

Епархии: 9
Архиепископия: 1
Митрополии: 8
Енории: 861
Свещеници: 1.105
Монастири: 92
Монаси и монахини: 597
Паство (население): 630.000
Диоцез (територия): 8.303 кв. км


Църква на Додеканиса (Вселенска Патриаршия)

Епархии: 5
Митрополии: 5
Енории: 166
Свещеници: 410
Монастири: 54
Монаси и монахини: 300
Паство (население): 190.000
Диоцез (територия): 2.714 кв. км


Автономна Монашеска Полития Света Гора (Вселенска Патриаршия)

Монастири: 20
Скитове: 12
Монаси: 2.600
Диоцез (територия): 336 кв. км


Патриаршеска Екзархия на Патмос (Вселенска Патриаршия)

Енории: 10
Свещеници: 17
Острови: Патмос, Липси, Агатониси, Левита, Марати, Аркии и всички малки островчета около тях
Царски, Патриаршески и Ставропигиален монастир „Свети Йоан Богослов и Евангелист“ – към него има над 40 метоха, исихастирии, монастирски храмове и ермитирии с  50 монаси.
Женски монастири: 6
Монахини: 60
Паство (население): 4.500
Диоцез (територия): 88 кв. км


Патриаршески и Стравропигиален монастир „Света Анастасия Фармаколитрия“, Халкидики (Вселенска Патриаршия)

Монаси: 15


Патриаршески и Ставропигиален Валтадски монастир „Свето Преображение Господне“ в Солун (Вселенска Патриаршия)

Монаси: 10


Обобщено за Гърция:
Площ: 132.049 кв. км
Население: 10 930 000, от които 95% православни християни, 4% атеисти, 1% мюсюлмани, римокатолици, протестанти, юдеи, политеисти и др.
Енории: 11.537
Свещеници: 12.532
Монастири: 753
Монаси и монахини: 8.902

Еладската Църква няколко пъти постави въпроса пред правителството на Ципрас за увеличаване на бройката за свещеници като държавни служители с таван до 17.000 места. В момента държавата осигурява до 12.500 места приблизително.  По време на управлението на СИРИЗА ръкоположенията, които се полагаха на всяка епархия бяха намалени с 25%, съответно държавата не изплащаше възнаграждения на клирици, които са над позволената бройка, но въпреки всичко повечето епархии намираха начин да ръкополагат повече клирици, което надвишава бройката за осигуряване на възнаграждение от държавата. За това самите епархии поеха възнагражденията и осигуровките на тези клирици над допустимата бройка. След идване на власт на новото правителство тези ограничения отпаднаха и Митрополитите започнаха да постригват и ръкополагат все повече клирици, тъй като Еладската Църква  макар с малък диоцез има най-много храмове и клирици на глава от населението не само сред поместните Православни Църкви, но и сред другите религиозни общности. Новото правителство в Гърция ще позволи някакво увеличение на осигурените от държавата места за свещеници.

РУМЪНИЯ

Румънска Православна Църква

Площ: 238.397 кв. км
Население: около 19.400.000 души, от които 86% православни християни, 6,5 % протестанти, 4,3 % римокатолици, 3,2 % гръкокатолици, мюсюлмани, юдеи, атеисти и други.
Енории: 15.750
Свещеници: 15.000
Монаси и монахини: 7.510  
Монастири: 360

РУСИЯ

Руска Православна Църква

Русия е най-голямата държава в света с площ от 17.098.246 кв. км
Население: 146.800.000 души (47,1% християни, от които: православни към РПЦ – 41% /не всички са кръстени, следователно не са православни християни; други – 6,1%; между 10 и 15% мюсюлмани според различните изследвания, но техният брой най-бързо расте и след 30 години според РПЦ и главния мюфтия на Русия мюсюлманите ще бъдат около 30% от населението; 15% атеисти; 3% паганисти; 1% будисти и хиндуисти; 0,5% юдеи, 15% духовно вярващи, 5% не обявили в какво вярват).
Енории: около 20.000
Свещеници: около 25.000
Монаси и монахини: около 8000
Монастири: 600

[Още изследвания за религиозността на населението в Русия:

УКРАЙНА

Православна Църква на Украйна

Енории: 7.600
Свещеници: 8.500
Монаси и монахини: 3.600 
Монастири: 147
Всеки ден броят на енориите се увеличава, както и самите свещенослужители, след пререгистрацията и преминаването им от РПЦвУ към ПЦУ.

Руска Православна Църква в Украйна (самоназвание: Украинска Православна Църква – Московска Патриаршия)

Енории: 11.400
Свещеници: около 11.000
Монаси и монахини: около 6.000 
Монастири: 300

Обобщено за Украйна:

Площ: 603 628 кв.км
Население: около 43 000 000 души (през 2001 г. е било близо 50 000 000), от които 86% са православни (55% към ПЦУ; 15% към РПЦвУ и 16% са традиционно православни към 01.09.2019), 5% гръкокатолици, 2% протестанти, 1% мюсюлмани, 1% римокатолици, 4% други.
Енории: 19.000
Свещеници: 19.500
Монаси и монахини: 9.600 
Монастири: 447

БЕЛАРУС

Руска Православна Църква –Беларуски Екзархат

Беларус е с площ от 207 595 кв.км
Население: около 9 400 000 (постоянно намалява, поради голямата емиграция и ниската раждаемост), от които 65% православни (не е ясно колко са кръстени), 18% римокатолици, 5% протестанти, 10% атеисти, 2% други.
Енории: 1.600
Свещеници: 1.710
Монаси и монахини: 1.050 
Монастири: 27

Общо Руската Православна Църква в Русия, Украйна, Беларус и други страни по света има около 36.000 свещеници, 4000 дякони, 35.000 енории, около 15.000 монаси и монахини, 972 монастири.


Тази статия представя истината и допълнителни интересни анализи и факти на всички православни християни в България по отношение на т.нар. отворено писмо на свещеници и миряни към Йерархията на Еладската Църква.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal