Додонският Митрополит Хрисостом: Църквата на Гърция е немислимо да не застане до Майката–Църква


Автор: Протопрезвитер на Вселенската Патриаршия и Протосингел на Митрополита на Закинтос Панайотис Каподистрияс
Превод: Йордан Георгиев

„Онзи (Високопреосвещеният Митрополит на Додони) със смелостта, която го отличава, отбеляза (към руските епископи на Смоленск г-н Исидор и на Бобруйск г-н Серафим, посетили Закинтос), че всеки проблем би могъл да бъде повдигнат и решен на Светия и Велик Критски събор (2016 г.), ако Московската патриаршия не беше отказала, с различни оправдания да присъства, като по този начин саботира единодушието и единството, повличайки така и други Църкви. Това стана, понеже Русия винаги има амбиции за „трети Рим“.

Той също така добави, че всеки народ, както и Украйна има право на самоопределение и църковна автокефалия, която отдавна бе предоставена от Вселенската Патриаршия, както (Вселенската Патриаршия – Бел. прев. ) е направила същото с Русия, Гърция, Сърбия, Румъния, България.

По отношение съмнението на посетителите за Филарет и тези с него, Високопреосвещеният Митрополит Хрисостом настоя, че всичко би могло да бъде уредено, ако Москва не упорстваше в саботирането на всеки опит за всеправославен събор.

Той подчерта: „Оставете Украйна да постъпи така, както тя желае!“, посочвайки, че е грешка както едностранното прекъсване на общението, което наложи Москва срещу Вселенската Патриаршия, така и заплахите от прекъсване на отношенията, които се отнасят за всяка Църква, която признае новата автокефалия.

Той обаче заключи, че независимо от всичко Църквата на Гърция представлява същия етнос и род като Вселенската Патриаршия и е немислимо да не застане до Майката–Църква.

Източник: Εκκλησία Online
Първоизточник: ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ
Превод: Йордан Георгиев

По същото време на 16 септември Митрополитът на Йоанина г-н Максим бе посетен от Верийския Архиепископ г-н Амвросий (Руска Православна Църква), ректор на Свещеническото училище „Свето Сретение Господне“.

По време на официалната вечеря в чест на госта, двамата Архиереи обсъдиха теми с църковно и по-общо съдържание, като най-обстойно и задълбочено обсъдиха църковния въпрос за автокефалията на Украинската Църква. Митрополит Максим направи една историческа ретроспекция в последните 180 години, че автокефалия се предоставя с активното участие на държавните власти, които изпращат запитване до Вселенския Патриарх, за да я предостави, както приемането на схизматични клирици по икономия с цел възстановяването на църковното единство и общение (Българската Екзархия, Руската Задгранична Църква и отделни случаи на схизматични Епископи и свещеници приети в различни Поместни Църкви – Бел. прев.). Спомена за ролята на Вселенския Патриарх да поддържа единството и привилегиите, които са му предоставени от Вселенските събори и вековната църковна апелационна традиция. Отбеляза също и неконструктивното поведение на РПЦ и саботиране на единството преди Критския събор, също за срещите на Московския Патриарх с папата и т.н.


Митрополит Максим подчерта, че „никой не иска схизма и се радваме, че Вселенската Патриаршия не предприе същите мерки за прекъсване на общението, които наложи Руската Църква. Силно се надяваме, че с търпение историческият развой ще помогне да се предотврати схизмата, в дух на уважение и икономѝя за милиони  хора, които не са длъжни да останат откъснати от Църковното тяло и евхаристийното общение.“

По информация на ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝОще снимки на Митрополита на Додони Хрисостом и Митрополита на Закинтос Дионисий IV, с църковната делегация от Русия:
DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal