„Действията на Патриарх Кирил са неразбираеми за нас и се възприемат като поощрение на сепаратизма“ – заяви отец Андрия Ягмаидзе (BG) (GEO) (GR) (RU)


Автор: Доксология БГ
Превод: Йордан Георгиев

Действията на Патриарх Кирил са неразбираеми за нас и се възприемат като поощрение на сепаратизма“ – заяви свещеник Андрия Ягмаидзе, завеждащ службата за Връзки с обществеността към Грузинската Патриаршия.

ირილეს, ქმედება ჩვენთვის გაუგებარია და აღიქმება სეპარატიზმის წახალისებად“ – აცხადებს საპატრიარქოს საზოგადოებასთან ურთიერთობის ცენტრის ხელმძღვანელი ანდრია ჯაღმაიძე


Това съобщение разпространи службата за Връзки с обществеността към Грузинската Патриаршия.

Това идва след публикацията на пресслужбата на сепаратисткия лидер в Абхазия Раул Хаджимба, която (пресслужбата) на 16 септември 2019 г. публикува текст с поздравително послание, което Московският Патриарх Кирил  е изпратил във връзка с победата на „президентските“ избори в Абхазия.

Това за съжаление е практика на Московския Патриарх да поздравява с победа на изборите лидерите на сепаратистите в Абхазия и  Южна Осетия. По-долу ще видите, че след 2008 г., когато Русия окупира територии на Грузия, лично Московският Патриарх Кирил винаги поздравява лидерите на сепаратистите с победи на псевдопрезидентските избори, проведени в окупираните територии на Абхазия и Южна Осетия.
Грузинската Патриаршия отбелязва, че съобщението не е публикувано на официалния уебсайт на Московската Патриаршия, но от друга страна Руската Православна Църква „не отрича този факт“.

В заявлението на Грузинската Патриаршия се казва: „Земята на Абхазия е коренна грузинска територия и тя трябва да се възприема само в рамките на единството в границите на Грузия. Това дори не е отречено от Руската Православна Църква, която признава диоцеза на Грузинската Църква в това пространство. На този фон действията на Патриарх Кирил са неразбираеми за нас и се възприемат като поощрение на сепаратизма, който възпрепятства установяването на мирни отношения между грузинци и абхазци.“ – това заяви ръководителят на службата за Връзки с обществеността към Грузинската Патриаршия свещеник Андрия Ягмаидзе.

Грузинската Патриаршия изрази надежда, че Руската Православна Църква „ще зачита териториалната цялост на Грузия и въз основа на Християнското учение ще помогне за нормализиране на отношенията между Грузия и Русия, грузинци и абхазци, грузинци и осетинци“.

Скрийншотове на коментара на отец Андрия:
DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal