Истината и фалшивите новини около решението на Еладската Църква от 28.08.2019 г. за украинската автокефалия


Автор: Доксология БГ

Публикуваме официално частта от комюникето на Временния Свещен Синод на Еладската Църква (виж тук), касаеща украинския въпрос и признаването на неоспоримото канонично право на Вселенския Патриарх да предоставя автокефалия, както и привилегията на Атинския Архиепископ като Първи в Синода и Еладската Църква да добавя в Диптисите предстоятелите на новите автокефални Църкви без упълномощаването му с решение на Синода.

От вчера в някои гръцки църковни медии на руска издръжка като „Ромфея“ с журналиста Емилиос Полигенис и „Вима Ортодоксиас“ и почти всички руски медии манипулираха и изопачиха решението на Временния Свещен Синод на Еладската Църква за украинската автокефалия и дори излязоха с фалшива новина, че Атинският Архиепископ не може да поема такава отговорност. Първо, той не поема отговорност за нищо, тъй като това е негово задължение от една страна, и от друга – привилегия спрямо неговите синодални събратя. Второ, в абсолютно манипулативната медия „Съюз на православните журналисти“ (по-правилно: „Съюз на журналистите, които са на издръжка на РПЦ“), финансирана директно от Руската Православна Църква, не само, че излъгаха своите читатели, но и не публикуваха решението на Синода, качено на официалния сайт. С други думи, новините там са манипулирани и изопачени! Вече доста православни християни в Русия, които не са съгласни с политиката на църковното ръковдство на РПЦ и политическото ръководство в Кремъл не четат техни медии по тези въпроси, тъй като са осъзнали, че ще бъдат представени по начин, който съответства на тяхната идеология, а не на истината. Имахме запитване от наши приятели православни християни и богослови в Русия за това решение. Преведохме им на руски решението и им изпратихме оригинала, за да го сравнят. Останаха потресени за сериозното разминаване в информацията поднасяна там, която се различава от тази в свободния от руска манипулация свят. Слава на Бога, че в Русия вече една сериозна част от православните християни не позволяват да бъдат манипулирани от ръководствата на РПЦ и Кремъл.

Ние от „Доксология БГ“, които държим на истината и винаги посочваме своите източници, публикуваме частта от решението, касаеща автокефалията на Православната Църква на Украйна. Ето доказателството:

Официално комюнике на Еладската Църква, публикувано в нейния сайт на 28.08.2019 г.
В предпоследния абзац, който засяга автокефалията на ПЦУ се казва, следното:
…η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας…
Превод на Йордан Георгиев:… Временният Свещен Синод признава каноничното право на Вселенския Патриарх за предоставяне на автокефалия, както и привилегията (бел. прев. –  на лат. ез. prerogatio; право, преимущество) на Предстоятеля на Еладската Църква да бъде използвана по-нататък по въпроса за признаването на Църквата на Украйна…
Първо, признава се каноничното право на Вселенския Патриарх чрез решение на Светия и Свещен Синод на Майката Църква да предоставя автокефалия, както винаги е било (от 16 век насам с предоставянето на автокефалията на Московската Патриаршия) и както е сега и с Украйна. Второ, признава се правото на Атинския Архиепископ като  предстоятел и Първи в неговия Синод да добави/включи в Диптисите предстоятеля на новата Автокефална Православна Църква на Украйна – Киевския Митрополит г-н Епифаний. Тези две права бяха подробно обяснени от Митрополит Хрисостом, уважаван не само в Гърция, но и по целия свят като преподавател и отличен специалист в областта на богословието и каноничното право.“ (виж тук)


ПОРЕДИЦА ОТ ФАЛШИВИ И ИЗОПАЧЕНИ НОВИНИ (FAKE NEWS)

Обновено на 4.09.2019.
Руското подворие в България разпространява фалшиви новини по украинския въпрос. „Комисиите на Гръцката църква се противопоставиха на ПЦУ
1. Видно от публикуваното решение в официалния сайт на Еладската Православна Църква и от изнесените доклади се признава каноничното и историческото право на Вселенския Патриарх да предоставя автокефалия, а на Атинския Архиепископ привилегията да придвижи въпроса за признаването на Църквата в Украйна по начин, по който той реши. Докладите на двете комисии са положителни като заключават, че НЯМА НИКАКВИ КАНОНИЧНИ ПРЕЧКИ ЗА ПРИЗНАВАНЕТО НА ПЦУ.
2. Другата ЛЪЖА публикувана от СПЖ на сайта на Руското подворие е, че променят имената на Митрополитите, които са председателствали двете комисии – прочетете малко по-надолу по този въпрос.

FAKE NEWS: „Гръцката православна църква не призна автокефалията на ПЦУ“ http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2068082
Екипът на БТА подвежда читателите си, публикувайки невярна и неточна информация. Ние като данъкоплатци искаме от СЕМ да проверят кой плаща за публикуването на фалшиви новини! Между впрочем, български журналисти, между които и журналисти на БТА скоро бяха в Украйна, където бяха обучени да „отразяват правилно“ църковната ситуация в Украйна – виж тук. Целта на задачата е оплюване на Вселенския Патриарх, Митрополит Епифаний, Атинския Архиепископ и всички, които подкрепят и ще подкрепят автокефалията на ПЦУ, също така принизяваването им, вкл. и посягане на техните личности и достойнства. Но ние сме хора с вяра в Бога и не използваме светски, комунистически и ченгеджийски методи и прийоми, за да наложим своето виждане над всички останали, каквито методи използват за съжаление от Руската Православна Църква и Кремъл.

Фалшива новина от Емилиос Полигенис
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη“ (Архиепископ Йероним: „Не мога да понеса сам отговорността“)

FAKE NEWS by Emilios Poligenis
Archbishop Ieronymos: I cannot take responsibility on my own

FAKE NEWS:
Элладская Церковь рассмотрит «украинский вопрос» в октябре, – СМИ
Информацията вътре е абсолютна лъжа! За източник е посочен сайтът „Ромфея“.

FAKE NEWS:
Media: Greek Church to decide on the „Ukrainian issue“ in October


FAKE NEWS:
Head of Greek Church does not take responsibility for recognition of OCU

FAKE NEWS:
Источник: комиссии Греческой церкви выступили против „новой церкви“ Украины
https://ria.ru/20190828/1557973011.html

FAKE NEWS:Источник: Элладский Синод нарушил устав при рассмотрении украинской темы
https://ria.ru/20190830/1558084458.html

FAKE NEWS:
Глава Элладской Церкви не взял на себя ответственность за признание ПЦУ


FAKE NEWS:
Ποιες εισηγήσεις έχει δεχθεί ο Ιερώνυμος για την αυτοκεφαλία της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας
А това е една от най-фалшивите новини, тъй като в нея не само, че се изопачава цялата информация по отношение на решението на Временния Свещен Синод на Еладската Църква, но дори и се променят имената на Митрополитите, които председателстват двете комисии, и които изнесоха доклади във връзка с украинската автокефалия. Председателят в момента на Комисията по номоканонични и догматични въпроси е Митрополитът на Дидимотихон г-н Дамаскин, а в публикацията са писали, че е Навпактски Митрополит Йеротей Влахос. Председателят на Комисията по междуправославни и междухристиянски отношения е Митрополитът на Димитриада г-н Игнатий, а във фалшивата публикация са написали, че е Митрополитът на Патра г-н Хрисостом
Тук можете да прочетете, че фалшивата новина на „Спътникнюз“ е опровергана от видния експерт по канонично право Архимандрит Романос Анастасиадис (о-в Крит, Вселенска Патриаршия) https://romalewfronimati.blogspot.com/2019/08/blog-post_99.htmlПовечето видни гръцки богослови и дори архиереи разкритикуваха поднасянето на изопачени новини от страна на „Ромфея“ и „Вима Ортодоксиас“ (по-късно днес от „Вима Ортодоксиас“ поправиха текста, който бяха поднесли, макар пак да има леки неясноти), които си сътрудничат с водещи руски църковни медии, на издръжка на РПЦ за външна и вътрешна пропаганда.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal