Свети Григорий Палама за Пресвета Богородица


Автор: Свети Григорий Палама

Девата Майка се явява като че единствената граница между тварното и несътвореното (Божественото) естество; и всички, които познават Бога, ще познаят и Нея – като Място на Невместимия; и всички, които възхваляват Бога, ще възпеят и Нея след Бога. Тя е Причина и на билите преди Нея (благословения и дарове за човешкия род), и Покровителка на настоящите, и Ходатайка на вечните. Тя е Основа на Пророците, Начало на Апостолите, Утвърждение на Мъчениците, Основание на Учителите. Тя е слава за всички на земята, Радост за тези на небето, Украшение на цялото създание. Тя е Начало, Извор и Корен, приготвен ни на небесата, надежда, която дано всички да получим по Нейните молитви за нас, в славата на Родения преди вековете от Отца и въплътил се през последните времена от Нея Иисус Христос, нашия Господ, на Когото подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги и во веки веков. Амин!

Източник: Свети Григорий Палама, Архиепископ Солунски. Беседи (Омилии). Беседи върху Постния Триод. Книга I, Православно отечество, 2015


* Публикувано със съкращения.
Заглавието на публикацията е на „Доксология БГ“. Оригинално заглавие: „Омилия четиринадесета. На Благовещение на Пречистата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария“.


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal