Начало » Православна Църква » Теология » Творения на Светите Отци » Свети Василий Велики до отговорника за затворите / ПИСМО 278 (286)

Свети Василий Велики до отговорника за затворите / ПИСМО 278 (286)


Автор: Свети Василий Велики

Уведомява го, че съдът над крадците, хванати в църква, принадлежи на епископа и че този чиновник несправедливо си присвоява правото да ги задържа. Писмото е написано по време на епископството.

Тъй като в тази църква бяха хванати няколко безсъвестни души, които въпреки Господнята заповед откраднаха евтини дрехи от бедняци, които трябваше по-скоро да обличат, а не да разсъбличат, и макар че ги хванаха тези, на които е възложена грижата за църковния ред, ти помисли, че като граждански чиновник би трябвало да ги задържиш, затова ти писах, завещавайки, че когато престъпленията се вършат в църква, налагащото се поправяне се предоставя на нас, а съдиите не бива да бъдат затруднявани с това. Ето защо наредих да изземат откраднатите от тях вещи, които са описани в намиращия се при теб и съставен в присъствието на всички списък; и едни да бъдат запазени, докато дойдат за тях, други да бъдат раздадени на явили се, а похитителите да бъдат насочени към истинския път чрез Господне вразумяване и внушение. И се надявам, че в името на Бога, в бъдеще ще ги направя по-добри. Защото, каквото не вършат телесните наказания по присъди от съдилищата, в това, доколкото знаем, нерядко се оказват действени страшните Господни съдби. А ако ти е угодно и да уведомиш комита за това, то аз толкова разчитам на правата си и на правотата на този човек, че ти предоставям да постъпиш както искаш.

Източник: Свети Василий Велики, Архиепископ на Кесария Кападокийска. Писма. Изд. „Св. вмчк Георги Зограф“, Света Гора, Атон, 2009


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal